Forum Anasayfa

Portal Anasayfa    AramaArama  Üye ListesiÜye Listesi   Cesur Türk Üye Kayıt Sözleşmesi (Kuralları Okuyunuz) Cesur Türk Üye Kayıt Sözleşmesi (Kuralları Okuyunuz) 

Hesabınız Hesabınız   Kişisel Mesajlar Kişisel Mesajlar   Oturum Aç Oturum Aç 
Cevapsız mesajlar

Etiketler: 21., LINUX, VE, WINDOWS, NT, BİRARADA, NASIL, KULLANILACAK
21. LINUX VE WINDOWS NT BİRARADA NASIL KULLANILACAK

Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    Forum Anasayfa -> Bilgisayar Dersleri / Staj Dosyalar
« Önceki başlık :: Sonraki başlık »  
Yazar Mesaj
Sistem
Cesur Türk
Cesur Türk

Durum: Çevrimdışı
Sistem herkes için örnek biri Sistem herkes için örnek biri Sistem herkes için örnek biri Sistem herkes için örnek biri Sistem herkes için örnek biri Sistem herkes için örnek biri Sistem herkes için örnek biri Sistem herkes için örnek biri Sistem herkes için örnek biri Sistem herkes için örnek biri Sistem herkes için örnek biri Sistem herkes için örnek biri 

Level: 69
Aktiflik: 229 / 566  
 40%
Seviye: 0 / 27802  
 0%
Deneyim: 12829 / 12829  
 100%

MesajTarih: Mon Aug 13, 2007 6:44 pm    Mesaj konusu: 21. LINUX VE WINDOWS NT BİRARADA NASIL KULLANILACAK

21. LINUX VE WINDOWS NT BİRARADA NASIL KULLANILACAK
Hiç bir şart altında bölümleri formatlamak için NT 3.51 altındaki Disk Yöneticisi'ni (Disk Administrator) kullanmayın. Size "hiç bir zarar vermeyeceğini söylediği" bir imza yazıp yazamayacağını soracaktır. Bana bunu yaptığında bölüm tablomu, onu ileride anlatacağım 3. ve 7.basamakları uygulayıncaya kadar askıya almıştı. Bu sorunlar yüzünden, bir FAT NT bölümü ile sınırlı kalmıştım. Disk Yöneticisi'ni (Disk Administrator) doğru bir şekilde çalıştırabilseniz dahi Linux NTFS dosya sistemine sahip oluncaya kadar Linux ve NT arasında dosya transferi yapabilmek için küçük de olsa bir FAT bölümüne ihtiyacınız olacaktır.

NOT : Altıncı madde yalnızca Debian Linux 1.1, Linux 2.0.0, HP Vectra XU 6/150, Adaptec AIC 7880 Ultra (BIOS1.2S-HP), Quantum Fireball 1080S, Phoenix uyumlu BIOS GG.06.02. NT 3.51 ile alakalıdır. Bu örnekler bir SCSI disk (/dev/sda) için yazılmıştır; IDE sürücüler için /dev/hda kullanabilirsiniz.

1. Linux'u kurun. NT bölümleri de (NT bölümünü FAT olarak yapın) dahil olmak üzere tüm disk bölümlemesini Linux altında yapın.

2. /etc/lilo.conf dosyasını düzenleyin ve boot=/dev/sda (Linux Yükleyicisini (LILO) Linux bölümüne kurmakta başarılı olamadım – benim için /dev/sda idi) ve Linux Yükleyicisini çalıştırın ("lilo"). "ae" editörünü kullanmak zorunda kalacaksınız.

3. MBR'yi dd if=/dev/sda of=/dev/fd0 bs=512 count=1 şeklinde kayıt edin. Bu iş için disket kullanın, bana güvenin ayrıca bunu disk bölümleme tablosunu (partition table) her değiştirdiğinizde tekrarlayın.

4. NT, bölüm 1'i kurun. İşlemin ortasında makineyi açıp kapattığında bilgisayarınız Linux açacaktır.

5. /etc/lilo/conf dosyasına aşağıdaki gibi bir NT satırı ekleyin :

other=/dev/sda1
label=NT
table=/dev/sda

ve yine Linux Yükleyecisini çalıştırın (lilo). Eğer linux yükleyecisini buna itiraz ederse (Mesajı tam olarak hatırlayamıyorum) "linear" seçeneğini /etc/lilo.conf dosyasında "compact" anahtarının yanına yerleştirin. Hatta eğer bölümleme tablonuz NT tarafından işe yaramaz hale getirildi ise, ya "ignore-table" kullanın ya da 7. maddede söylenenleri uygulayın. Ayrıca "fix-table"a bir göz atın. LILO HOWTO size yardımcı olabilir.

6. Makinenizi kapatıp açın, Linux Yükleyicisinden NT'yi seçin ve NT'nin kurulumunu tamamlayın. Ağ sürücülerini yüklemek için "Boot Disk XU, HP Vectra AIC 7880 Driver A.01.02" disketine ve Matrox MGA Millennium ekran sürücülerini yüklemek için "XU/VT Drivers and Documentation" CD'sine ihtiyacınız olacaktır.

7. Linux'a döndüğünüzde, "fdisk"'i çalıştırın ve Linux bölümleri üzerinde "partition doesn't end on cylinder boundary" (Bölüm silindir sınırlarında bitmiyor) mesajları almadığınızdan emin olun. Bu mesaj NT bölümleri üzerinde görülebilir, bu normal bir durumdur.

/dev/sda1 1 1 322 329301 6 DOS 16-bit >=32M
Partition 1 does not end on cylinder boundary:
(Bölüm silindir sınırlarında bitmiyor)
phys=(321, 39, 9) should be (321, 63, 32)

Cfdisk sistemde "ilginçlik" olduğunu söyleyebilir, bunu dikkate almayın.

Unusable 0.04*
/dev/sda1 Primary DOS 16-bit >=32Mb 321.59*
Unusable 0.39*

Eğer Linux bölümleri üzerinde benzer hata mesajları alıyorsanız, cfdisk'i kullanarak "boot sector" gibi birkaç yerde değişiklik yapmanız gerekebilir.

Ancak, eğer NT bilgisayarınızı cfdisk'i bile (/dev/sda'yı göremediğini iddia ederek) çalıştıramayacak bir hale getirdiyse daha önce kayıt etmiş olduğunuz bölümleme tablosuna (MBR) ihtiyacınız olacaktır. Bunu aşağıdaki şekilde yapabilirsiniz :

dd if=/dev/zero of=/dev/sda bs=512 count=1
dd if=/dev/fd0 of=/dev/sda bs=510 count=1

8. Linux'un kalan kurulumunu tamamlayın?

Eğer NT'yi tercih ediyorsanız, linux yükleyicisi yerine bölümleme tablosunu (MBR) yazabilirsiniz. Bölümleme tablosunu temizlemek için aşağıdaki işlemleri uygulayabilirsiniz.

a) dd if=/dev/zero of=/dev/sda bs=446 count=1 (Linux'da) yazın veya SCSI yardımcı programlarını kullanarak sabit diskinizi düşük düzeyli (low-level format)formatlayın. IDE bir diski bu şekilde formatlamanın zararlı olduğunu duydum bu yüzden IDE disk kullanıyorsanız bunu yapmayın.

b) fdisk /mbr (tabii ki herşeyden önce içerisinde fdisk bulunan bir DOS disketi hazırlamıştınız) yazın.

c) NT bölümünü silin ve NT kurulum programı ile yeniden oluşturun.

d) NT kurulumuna devam edin.

Buraya kadar yazdıklarim Linux paketinde yeralan Linux-NT Nasıl'dan (HOW-TO) çevirdiklerimdi, şimdi de NT ile Linux'u beraber kurmak için -kendi yaptıklarımdan yola çıkarak- yapmanız gerekenleri maddeler halinde açıklayayım. Yalnız bu yaptıklarımda OS/2'n in sistem disketini kullandım, böyle bir alternatifi olmayanlara ancak fikir vermek açısından faydalı olabilir.

1. Diskim için OS/2 Warp 3.0'ın fdisk programını kullandım, bence ilk iş olarak (elinizde yoksa, bir arkadaşınızdan ödünç alabilirsiniz ;-)) bir OS/2 sistem disketi bulun.

2. Bilgisayarı açıp fdisk'i çalıştırın, OS/2'nin Açılış Düzenleyicisini (Boot Manager) kurun, Açılış Düzenleyici 2MB'lik bir yer kaplayacaktır. Daha sonra, iki adet birincil (primary) bölüm oluşturun. Bunlardan biri NT için diğeri de Linux için olacağında n büyüklüklerini istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Burada her iki bölümü de "Add to Boot Manager Menu" ile - birer isim vererek, Linux, WinNT gibi - Açılış düzenleyicisinin menüsüne ekleyin. Ve yaptıklarınızı kayıt edip çıkın. OS/2'nin fdisk'i ile işin iz bitti.

3. Bilgisayarınızı açtığınızda karşınıza açılış düzenleyicisi çıkacaktır. Burada hiçbir bölüm formatlı olmadığı için, herhangi biri ile açılış yapma şansınız olmayacaktır.

4. Bu yüzden NT'yi kurmadan, önce açılış düzenleyicisinden NT bölümünü seçerek Linux bölümünü "hidden" yapın.

5. Daha sonra bir sistem disketi ile açarak NT'nizi kurun. Göreceksiniz ki sorun çıkmayacaktır

6. Linux'u kurmak için Linux bölümünü aktif hale getirmenize gerek yok, ancak linux'u kurmadan fdisk ile "linux native" yapacağınız bölümü NT'nin bölümü ile karıştırmamaya özen gösterin.

7. Linux yükleyicisinin (lilo) ayarlarını yaparken de -mesajı tam hatırlamıyorum ancak- kendini MBR yerine kendi kullandığı bölümün başına (boot sector) kurmasını sağlayın. Bu sayede linux'un OS/2'nin açılış yükleyicisini etkisiz hale getirmesini engellemiş olursunuz, ayrıca açılıştaki bekleme süresini kaldırmak da (0 yapmak) iyi bir fikir olabilir, çünkü tüm işlemler OS/2 açılış düzenleyicisi tarafından yapılacaktır.

8. Linux'un kurulumunu da tamamladığınızda, eksik kalan hiç bir şey olmayacak, açılıştaki açılış düzenleyicisi ile istediğiniz bölümü açmanız
Başa dön

Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    Forum Anasayfa -> Bilgisayar Dersleri / Staj Dosyalar
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

Benzer Başlıklar
Başlık Yazar Forum Cevap Tarih
Yeni mesaj yok Sabit: MessengerDiscovery Live 1.1.0152, Win... THe_LooPuS Msn Messenger Programları 1 Sun Sep 07, 2008 5:41 pm Son gönderilen mesajlar
Yeni mesaj yok Windows JTXP Pro SP3 Qwerty Edition (... Qzledim_Seni Windows Vista - Microsoft Office 2007 -Windows XP 3 Thu Sep 04, 2008 10:10 pm Son gönderilen mesajlar
Yeni mesaj yok Windows XP İçin Geleceğin Teması Qzledim_Seni Windows Vista - Microsoft Office 2007 -Windows XP 2 Sun Aug 24, 2008 5:46 pm Son gönderilen mesajlar
Yeni mesaj yok Windows XP Tablet PC Edition Corporat... mhmtdrn Windows Vista - Microsoft Office 2007 -Windows XP 0 Mon Aug 11, 2008 5:18 pm Son gönderilen mesajlar
Yeni mesaj yok Windows Vista Sp1 X64 Türkçe 2008 OEM... Qzledim_Seni Windows Vista - Microsoft Office 2007 -Windows XP 5 Mon Aug 11, 2008 10:57 am Son gönderilen mesajlar
Sayfanın En Üstüne Çıkmak İçin BURAYA TIKLA !

Cesur Türk
Bu forum phpBB Tabanlıdır.
Privacy (Gizlilik ilkesi)
Copyright © 2005-2007
All right reserved CesurTurk.Org
Cesur Türk Kullanıcı Gizlilik Koşulları ve Site Kullanım Şartları
Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece CesurTurk.Org'ye aittir.
Materyallerimizin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Sitemizde yer alan yazıların telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir.
Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.
Misyonumuzu buradan okuyabilirsiniz. Sitemizde yazınız bulunuyorsa ve kaldırılmasını istiyorsanız lütfen iletişim  bölümünden irtibata geçiniz.
Yönetim ve Webtasarım SABQCES tarafından yapılmaktadır.
(( Gücümüzü Türk devletini kuran asil Türk ırkından alıyoruz ))
Genel Site MapUrllistForum SitemapPortal SitemapDownloadsHaberlerYoutubeForum
çiçekçi | matbaa | dizi izle | dizi izle | Çelik Konstrüksiyon | film indir | Klip izle | Fragman izle | söve | söve makinası | Forum | sigara | ders | araba | pr3 | dizi izle | dizi izle
| hikaye | SEO | Lida | Lida | Lida | Lida | Web Tasarımı | Oto Kiralama | |Aspen |health |directory |directoryx |submitlink |pr5 directory izle
kurtlar vadisi pusu 42.bölüm indir full download + caps